Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

ЦУМ АД

1957 – 1998 Началото - Централен Универсален Магазин

about tzum Сградата на Централния Универсален Магазин, популярна с българското си съкращение ЦУМ, се намира в сърцето на столицата, непосредствено до Министерския съвет, Президенството, както и в близост до Народното събрание. Построен в началото на един от най-старите булеварди на София – бул. княз Александър Дондуков, днес ЦУМ е олицетворение на модерния столичен град. Проектирана от архитекта Коста Николов през 1956 г., сградата на ЦУМ е част от монументалния архитектурен център на София, т. нар. Ларго. За българите ЦУМ винаги е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната. Като най-модерната сграда на своето време, ЦУМ е бил задължително място за посещение при всяко идване в София. Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже в ЦУМ са могли да намерят всичко.


1999 – 2000 Възстановяване - Реконструкция

about tzum От 1999 г. до 2001 г. ЦУМ – АД успешно завърши проект за обновяване и реконструкция на стойност 12 млн. долара, който бе осъществен под ръковоството и наблюдението на британски екип и назначен специално за целта чуждестранен персонал със съответен опит в тази индустрия, който бе в България до завършването на целия проект. Предлаганите условия са от степен А по западен стандарт за търговия на дребно и за офис-помещения, а сградата е център на търговската дейност за град София. Работата по преустройството на ЦУМ позволява наемите в сградата да стигнат до най-високите нива за град София за предвидим период от време, а благоприятното разположение и големият размер на сградата е от огромно значение. Компанията предлага възможности за търговия на дребно и оборудване на площ от над 19,000 кв. м. на шест етажа, както и офис-помещения на площ от над 11,000 кв. м. на три етажа. В допълнение, последният етаж се отдава за развиването на рекламна дейност. Възстановителните работи позволиха създаването на пространство от 8,595 кв. м, разпределено около два атриума, което позволява проникването на естествена дневна светлина в сградата от покрива, като същевременно е реализирана централна колона, позволяваща вертикален достъп в сградата. Планирането на вътрешното пространство бе извършено по проект на архитекти от гр. Лондон още в ранните етапи на дизайн, като целта бе постигането на максимално ефективно разпределение на площите, така че размерите на отделните помещения да отговарят на изискванията на местния пазар, което да се отрази в максимална степен и на нивото на реализираните приходи.

2000 – настояще

about tzum След повторнто си отваряне от 2000 г. до днес, ЦУМ отразява новия, модерен начин на пазаруване. Висококачествените стоки, които се предлагат в търговския център, привличат за клиенти динамични хора, които държат на своя стил. Стоките в магазина са с гарантирано високо качество от най-известните търговски марки в света, като Wolford, Mexx, Rossignol, Nike, Tom Tailor, Swarovski, Betty Barclay, Salamander, Miss Sixty, Energie, Guess, Gas, Stdupont, и много други. Дискретната музика, приятната среда, стилно подредените магазини и усмихнатите служители правят пазаруването в ЦУМ удоволствие. Офис-центърът е разположен на последните три, от общо седемте етажа в сградата. За тях е предвиден отделен вход и рецепция, която гледа към минералните бани и градината. Като един от най-представителните бизнес-центрове в своя клас, ЦУМ е предпочитан от множество международни компании, където да разположат своя главен офис. Някои от тях са Моторола, Ситибанк, Хебросбанк, Актавис, и др.

Адрес: София, бул. Мария Луиза 2