Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Паметникът на Васил Левски

В един много студен февруарски ден (деветнадесетия) на 1873 г. на това място (тогава в края на София) е обесен великият български революционер- републиканец Васил Левски (Васил Иванов Кунчев, 1837 – 1873 г.), Дякона, Апостола. Идеолог на българската национална революция, той е
и създателят на Вътрешната революционна организация. Използвайки фалшиви имена, дегизировки, хитрости, осланяйки се на безграничната си храброст и изобретателност, за дванадесет години той успява да обходи поробените български земи. Навсякъде, където стъпи, основава таен революционен комитет. Подготвя бунт. Турските власти го наричали Невидимия, а българите го дарили с нова фамилия – Левски. Което ще рече син или брат на лъва. Цели военни потери го преследвали, но не можели да го хванат. Случайност и малка грешка го изпратили на бесилото.
Останал заветът му за “чиста и свята република”. Три години след смъртта му, през 1876 г. избухнало и подготвяното Априлско въстание. Бунтът бил жестоко потушен. За Великите сили в Европа възникнал така нареченият “Източен въпрос”, който бързо трябвало да се реши. Резултатът – на 4 януари 1878 г. точно тук, на това свято място, софиянци посрещат руските освободителни войски, водени от генерал Гурко. В редиците са и дружините на българските доброволци – опълченците.


 Паметникът на Васил Левски тържествено е открит през 1895 г. Строен е от италианския майстор Абрамо Перукети, по проект на чешкия архитект А. В. Колар. Изграден е от гранит и е висок 13 м. Бронзовият барелеф е отлят във Виена и е дело на скулптора Йосиф Страховски. Намира се на пресечката на булевардите ”Васил Левски” и “Мадрид”.