Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

София кандидат за европейска столица на културата през 2019 г.
  Общината и културното министерство обсъждат възможността от следващата година  всички музеи и забележителности в центъра на София да се разглеждат само с един билет. Ще се организира пешеходен туристически маршрут в сърцето на града, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков на проведена наскоро кръгла маса на тема . Така любителите на културно-историческото наследство ще могат да обиколят храм-паметника “Свети Александър Невски”, Синагогата, Джамията, Католическия храм, църквата “Света Неделя”, “Ларгото”.
  Арх. Петър Диков и кметът на София Йорданка Фандъкова обсъдиха с представители на софийската хотелиерска организация и бизнеса кандидатурата на града за европейска столица на културата 2019 г. Чрез развитието на културната индустрия се привличат партньорства и туристи, каза Фандъкова. В София вече са открити два нови музея. Предстои да се завърши и музеят на София в Централната минерална баня, подземният музей под базиликата "Св. София” и “Ларгото”, допълни тя. Ще се обнови и пространството пред градската галерия. Каузата София да стане Европейска столица на културата през 2019 г. означава развитие на града във всички сектори – култура, инфраструктура, чиста околна среда, модерен градски транспорт, културните индустрии, изтъкна Фандъкова. В София вече са създадени пространства за културни прояви като сцената пред НДК, изложбената площ на Моста на влюбените, пространството пред Народния театър и галериите на открито.
  “София издигна кандидатурата си за Европейска столица на културата още в началото на миналата година, когато преценихме с експерти, че е най-подходящия момент – нито много рано, нито много късно. Важно е да се отбележи, че подготовката за тази инициатива е бягане на дълги разстояния и е важно участникът да знае кога да започне и как да разпредели силите си, за да има успешен финал. Нашата амбиция е не само София да бъде избрана за европейска столица на културата, но и България да излъчи една успешна столица на културата, която да бъде давана за пример на европейско ниво”.  Това пише Светлана Ломева, директор Асоциация за развитието на София в статията си Кандидатурата на София за европейска столица на културата в  списание Туризъм и отдих брой 1 от 2011 г. Много е важно да уточним още в началото, че когато говорим за Еворпейска столица на културата не бива да забравяме, че това означава освен проекти, свързани с културата и изкуството, с развитие и синтез на различни видове изкуства, означава и изкуството да бъдем граждани. Точно затова и ключовите елементи за избор на Европейска столица на културата са: Концепцията зае събитието Европейска столица на културата: Европейско измерение на събитието и Град на гражданите, пише още Светлана Ломева.
  Съвместно с гражданите на София, а не преди тях, ние ще изработим визията на София за европейска столица на културата. Убедени сме, че само така, чрез активно гражданско участие можем да намерим най-точното европейско измерение на София и да го комуникираме, както на национално, така и на европейско ниво.
  Всяка година се избират по две европейски столици на културата в две различни държави от  Евросъюза.  За 2019 г. с жребий са избрани България и Италия.  Освен София, за  "Европейска културна столица 2019" ще се състезават Варна, Велико Търново и Пловдив.
“Европа е глобален лидер в туризма и предлага седем от десетте туристически топ дестинации на планетата. Рим, Париж, Лондон, са сред градовете, които са топ дестинации. И българската столица може да стане топ дестинация”. Това заявиха експерти на  кръгла маса на тема “Корпоративната социална отговорност на бизнеса в подкрепа на инициативата София-Европейска столица на културата през 2019 г.”
  Кръглата маса беше организирана от БХРА, Националното сдружение за малък и среден бизнес, Съвета по туризъм към Столична община, Института за изследване устойчиво развитие и Фондация Култура 199..
  “София – Европейска столица на културата е каузата на нашата държава”, категорични са експертите.  На много места в България за първи път се забелязва ясно желание да се направят инвестиционни програми в сферата на културата.
“Каузата София да стане европейска столица на културата през 2019 г. означава развитие на града във всички сектори – култура, инфраструктура, чиста околна среда, модерен градски транспорт, културна индустрия”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на кръглата маса с представители на бизнеса, неправителствени организации и културни творци.