Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Националният музей "Боянска църква"

Една от големите културни и исторически забележителности на България, която ни вписва в: световната цивилизация, се намира на територията на днешния квартал на София – Бояна. Това е Боянската църква с нейните уникални стенописи. Построена е през 1259 г. от севастократор Калоян, по време на царуването на Контантин Тих Асен (1257 – 1277 г.). Състои се от три части – кръстокуполна църква “Св. Никола” (11 в.), двуетажна семейна гробница с параклис “Св. Пантелеймон” и пристройка от 1882 г. Въпреки, че при внимателно вглеждане върху мечовете на изографисаните Св. Тодор и Св. Димитър се забелязват следи от надписи, за които се предполага, че са имената на зографите, творбите са останали анонимни. Световните изкуствоведи наричат автора им Боянския майстор, а сътвореното от него се определя като "чудото" на село Бояна. Защото в една съвсем скромна наглед постройка, Боянският майстор е успял да извае 240 образа – предшественици на прочутия италиански Ренесанс, и през 1979 г. да нареди Боянската църква в Списъка на ЮНЕСКО за световно значимите исторически обекти, редом с базиликите "Свети Петър” в Рим или парижката "Света Богородица".

Боянската църква и ренесансовите образи на Калоян и Десислава от 1259 г. Разположена е сред малък парк в квартал Бояна, ул. “Боянско езеро” № 3.

В средата на 14 в. един манастир (основан вероятно от цар Иван Александър около 1345 г.), недалеч оттук и пак на Витоша – Драгалевският, получава грамота от българския цар Иван Шишман (? –1395 г.). В този документ градът, среда на Балканите, вече е наречен София. Така кръстници на съвременната столица на България стават цар Иван Шишман, мъдростта (София – от гр. ‘мъдрост’) и древната християнска базилика със същото име в центъра на града. 

Драгалевският манастир “Успение Богородично”, наричан още “Царски манастир” и “Света Богородица Витошка”.