Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Гробницата - паметник на княз Александър Батенберг

Тук общува с вечността първият монарх от Третото българско царство – княз Александър І Батенберг. Починал едва 36-годишен на 05.09.1893 г. Защо княз, а не цар? След Руско-турската война през 1878 г. в Берлин се подписва договор, според който за владетеля на България се определя титлата княз. Въпреки, че по време на войната русите са стигнали почти до Истанбул (Сан Стефано), Берлинският договор отрежда за територия на новата държава само северната й половина и Софийска област. Така земите, населени с българи, се разделят на Княжество България и Източна Румелия. Националното обединение не е постигнато. Следват вълнения и демонстрации,
ръководени от Българския таен централен революционен комитет с център Пловдив. Те са
насочени срещу решението на Великите сили и разпокъсването на българските земи. На 6 септември 1885 г. Румелийското правителство в Пловдив е свалено и е обявено Съединението.
Резултатът – плодородните тракийски полета се присъединяват към Княжество България. Тогава
на трона е законно избраният княз Александър І Батенберг (1857 – 1893 г.), хесенски принц и
генерал от българската армия. Съединението от 1885 г. се извършва с неговото съгласие и
одобрение. Въпреки, че е детрониран през 1886 г. и живее до смъртта си в Австрия, неговото желание е да почива на българска земя – тук, в София.


 Гробницата-паметник “Княз Александър Батенберг” е изградена през 1897 г., по проект на швейцарския архитект Н. Майер. Декорирана е от проф. Х. Тачев.
Бул. “В. Левски” № 81.

Работно време: понеделник – петък, от 10 до 17 ч.

Тел. за справки: 983-37-55.